• 08 Φεβρουάριος 2017

O θησαυρός του κρασιού

Της Γεωργίας Περιμένη

Σε έναν μικρό οικισμό, κάπου μακριά στη Μολδαβία, βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος, για τους λάτρεις του κρασιού, που όμοιός του δεν υπάρχει αλλού. Για να μην μιλάμε όμως με γρίφους, πρόκειται για την μεγαλύτερη κάβα κρασιών του κόσμου, η οποία όσο και αν φαίνεται περίεργο, βρίσκεται σε ένα κατά τα άλλα άγνωστο χωριό της Μολδαβίας, με 4.500 μόνιμους κατοίκους.

thisauros1

Το Milestii Mici, όπως λέγεται το χωριό, διαθέτει τη γνωστή «Χρυσή συλλογή» κρασιών, η οποία μάλιστα έχει αναγνωριστεί από το βιβλίο των ρεκόρ Guiness, ως η μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο. Είναι ουσιαστικά κατακόμβες κάτω από την πόλη, οι οποίες εκτείνονται σε πάνω από 250 χιλιόμετρα, γεγονός που τις κάνει να θυμίζουν λαβύρινθο! Αυτή τη στιγμή βέβαια, λειτουργούν μόνο τα 120 χιλιόμετρα, οπότε η συλλογή έχει σίγουρα προοπτικές να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Η κάβα είναι φτιαγμένη από ασβεστόλιθο για να κρατάει τα κρασιά στις σωστές θερμοκρασίες. Περιλαμβάνει δύο εκατομμύρια μπουκάλια, ενώ πάνω από τα μισά είναι συλλεκτικά. Φαντάσου, πόσο χρόνο χρειάστηκε ο υπεύθυνος των ρεκόρ για να μετρήσει τα μπουκάλια!

thisauros2

Το 70% των κρασιών είναι κόκκινα, το 20% λευκά και το 10% κρασιά επιδορπίου, ενώ οι πιο πολύτιμες φιάλες της συλλογής, έχουν αξία 480 ευρώ η μια! Τα κρασιά εξάγονται σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων είναι και η δική μας.

thisauros3

banner tiki

absolut elyx