• 28 Φεβρουάριος 2017

Daiquiri: Δροσερό και παιχνιδιάρικο

Της Γεωργίας Περιμένη

daiqur01Ο καιρός ανοίγει και σιγά σιγά μπαίνει η άνοιξη. Όταν βλέπουμε τον ήλιο να λάμπει στον ουρανό, έρχονται στο νου μας μνήμες από παραλίες και βουτιές, καλοκαιρινές εξόδους και ανεμελιά. Η διάθεση μας ανεβαίνει και αρχίζουμε να αποζητούμε ένα δροσερό cocktail στο μπαλκόνι ενός όμορφου νησιώτικου μπαρ. Ένα daiquiri ίσως, εξωτικό και παιχνιδιάρικο, όσο και η διάθεσή μας.

Το Κουβανέζικο cocktail, πήρε το όνομα του από μια παραλία κοντά στο Santiago της Κούβας. Εκεί κάπου στο 1900, έκανε την παρθενική του εμφάνιση το πρώτο daiquiri με ρούμι, lime και ζάχαρη. Εφευρέτης του δεν ήταν κάποιος ικανός bartender, αλλά μια ομάδα Αμερικάνων μηχανικών που εργαζόταν σε κάποιο ορυχείο στην περιοχή. Δημιούργησαν το συγκεκριμένο cocktail ως λύση ανάγκης, αφού είχαν ξεμείνει από το αγαπημένο τους gin. Εντελώς τυχαία δηλαδή.

Όπως φάνηκε στο μέλλον, το daiquiri από λύση ανάγκης, μετατράπηκε σε ένα από τα πιο διάσημα και πετυχημένα cocktails παγκοσμίως. Η επίσημη κατανάλωσή του χρονολογείται το 1909, όταν ο Αμερικανός ναύαρχος, Lucius Johnson, δοκίμασε να ξαναφτιάξει την «τυχαία» συνταγή των μηχανικών. Αγαπήθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες της ιστορίας όπως ο John Kennedy, ενώ από τότε έχουν δημιουργηθεί άπειρες παραλλαγές του κλασσικού daiquiri σε όλο τον κόσμο, όπως το Daiquiri Floridita με λικέρ maraschino. Σήμερα μάλιστα το frozen daiquiri, με τριμμένο πάγο και φρουτένια γεύση, είναι αγαπημένο cocktail στην Αμερική αλλά και όχι μόνο. Απέκτησε τη μεγαλύτερή του δόξα τη δεκαετία του ’40, όταν ο πόλεμος έκανε δυσεύρετα τα άλλα γνώριμα ποτά, και το εμπορικό άνοιγμα του προέδρου Roosevelt στην Αμερική, έκανε προσιτό το ρούμι.

daiqur02

Το δροσερό daiquiri είναι συνυφασμένο με την καλοκαιρινή αύρα και τις ατελείωτες παραλίες. Μας ταξιδεύει και μας ανεβάζει. Σίγουρα και φέτος, θα μας συντροφεύει για ένα ακόμη καλοκαίρι.

banner tiki

absolut elyx