Ταξίδι ...με τον «Άρχοντα των κυνηγών»!

Από την Γλυκερία Σεφερλή

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Η πρόσκληση που έφτασε στο γραφείο μου έγραφε ταξίδι στο εργοστάσιο της Jägermeister (προφέρεται γέγκερ-μαίστερ) στο «σπίτι» της, στο Wolfenbüttel, (...η προφορά του μου δίπλωσε την γλώσσα...) της Γερμανίας.

Δυο βδομάδες αργότερα και μετά από μια τρίωρη πτήση και μια ώρα οδήγησης από το Ανόβερο φτάσαμε εκεί που ξεκίνησαν όλα για το Jägermeister ,το μακρινό1878...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Jägermeister

O Wilhelm Mast ίδρυσε εκείνη την εποχή ένα εργοστάσιο που παρήγαγε ξύδι και κρασί στο Wolfenbüttel, , στην κάτω Σαξονία. Η επιχείρησή του ήταν τόσο επιτυχημένη που όταν άρχισε να εργάζεται σε αυτήν και ο γιός του, Curt Mast, ανήσυχο πνεύμα και γεμάτος ιδέες, ένιωσε πως έπρεπε να δοθεί μια νέα πνοή στα προϊόντα της. Για καλή του τύχη, ο Curt, αποδείχτηκε εξαιρετικά ταλαντούχος στο να φτιάχνει φυτικά εκχυλίσματα. Πέρασε, πολλά χρόνια κάνοντας πειράματα με διάφορες παρασκευές, έτσι έφτασε στο σημείο πριν από 80 περίπου χρόνια να οδηγηθεί στην δημιουργία της τέλειας φόρμουλας για το βοτανικό λικέρ που σήμερα έχει κατακτήσει τον κόσμο και την 8η θέση πωλήσεων ανάμεσα σε όλα τα brands ποτών!
Ο Curt εκτός από την μεγάλη του αδυναμία στα βότανα είχε ακόμη μία, το κυνήγι και έτσι αποφάσισε να αφιερώσει το δημιούργημά του στους κυνηγούς, το οποίο αποκάλεσε "ο άρχοντας των κυνηγών" (Jägermeister στα γερμανικά). Όσο για το σήμα, έπρεπε και αυτό με την σειρά του να συνδέεται με την έμπνευση πίσω από το ποτό και να είναι ένα σύμβολο διατήρησης της ποιότητας και της παράδοσης. Κάπως έτσι το ελάφι του Αγίου Ουβέρτου με τον μεγάλο σταυρό ανάμεσα στα κέρατά του παρέμεινε αποτυπωμένο στις πράσινες φιάλες του Jägermeister μέχρι και σήμερα.

Η ιστορία του Ουβέρτου είναι κάτι σαν θρύλος για την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Ουβέρτος ήταν ένας άγριος, χωρίς αναστολές κυνηγός που το μόνο που ήθελε ήταν να σκοτώνει. Ακόμα και τις Κυριακές πήγαινε στο δάσος για να κυνηγήσει, χωρίς να τον ενδιαφέρει η αγιότητα της ημέρας. Αυτή η κατάσταση συνεχιζόταν μέχρι που μια μέρα ένα λευκό ελάφι τον πλησίασε στο δάσος. Λέγεται λοιπόν πως ένας σταυρός έλαμπε ανάμεσα στα κέρατά του, και ο Ουβέρτος αναγνώρισε το χέρι του Θεού. Αμέσως μετά το περιστατικό, ο Ουβέρτος έγινε ιεραπόστολος στην υπηρεσία της Εκκλησίας και έτσι ο ίδιος έχει μείνει στην ιστορία της Γερμανίας ως ο Άγιος Ουβέρτος, ο προστάτης των κυνηγών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Jägermeister

Το Jägermeister είναι ένα βοτανικό λικέρ. Η ιδέα για την δημιουργία του βασίζεται στο ολλανδικό Boonekamp, μία μείξη βοτάνων και μπαχαρικών που έχει ως βάση το Genever,.. τον πρόγονο του Gin.
Τα καλά πράγματα χρειάζονται προστασία... Έτσι, υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που γνωρίζουν τη μυστική συνταγή της Jägermeister, σήμερα ο Δρ Bernd Finke είναι ένας από αυτούς και είχαμε την τύχη να μας παρουσιάσει τα συστατικά, την ποιότητα και τον τρόπο παραγωγής. Ως διαχειριστής των πρώτων υλών, ο ίδιος φροντίζει για την διασφάλισης της ποιότητας για τα πολυάριθμα βότανα, άνθη, ρίζες και φρούτα. Στόχος του είναι η βέλτιστη ποιότητα των προϊόντων.

Έτσι η "μυστική" του συνταγή αποτελείται από 56 βότανα και μπαχαρικά τα οποία αγοράζονται στην αρχική τους, ξηρή μορφή σε ακέραιες ρίζες, φλούδες ή καρπούς από κάθε γωνιά της γης.

Κάθε γουλιά Jägermeister για παράδειγμα περιέχει αστεροειδή γλυκάνισο από το Βιετνάμ, φλούδες πορτοκαλιών από την Γκάνα, ginger από την Ινδία, γαρύφαλλα από την Τανζανία, κανέλα από την Σρι Λάνκα, σαφράν από την Ισπανία και βανίλια από την Μαδαγασκάρη.
Μόλις τα συστατικά από κάθε γωνιά της γης παραδοθούν στο εργοστάσιο του Wolfenbüttel ξεκινά μια σειρά από ποιοτικούς ελέγχους στα ειδικά διαμορφωμένα εργαστήριά του.

Για όσο διάστημα μείναμε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να μυρίσουμε από κοντά σχεδόν όλα τα βότανα και τα μπαχαρικά . (τουλάχιστον όσα επιτρεπόταν λόγω του ότι η συνταγή ήταν και παραμένει μυστική!)
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ JAGERMEISTER

Το επόμενο βήμα είναι η διαδικασία παραγωγής του λικέρ. Τα βότανα ζυγίζονται με ακρίβεια σύμφωνα με την αρχική συνταγή και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το είδος τους. Αυτή είναι επίσης μία από τις διαδικασίες οι οποίες παραμένουν "μυστικές" ...

Στην συνέχεια, κάθε μία από τις κατηγορίες αυτές εκχυλίζεται ξεχωριστά μέσα από μια διαδικασία κρύας εκχύλισης σε ένα μείγμα από καθαρό αλκοόλ και νερό η οποία διαρκεί 42 ημέρες. Όταν οι μέρες περάσουν έχουν συνολικά παραχθεί περίπου 40.000 λίτρα εκχυλισμένων βοτάνων και μπαχαρικών τα οποία στην συνέχεια ενώνονται μεταξύ τους και οδηγούν στην ξεχωριστή βάση του Jägermeister.

Η βάση αυτή, αποτελεί το μείγμα που στην συνέχεια θα γίνει η καρδιά του λικέρ. Για την ώρα, είναι απλώς ένα blend από διάφορα εκχυλίσματα που περιέχουν 52% αλκοόλ.

Προκειμένου να ομογενοποιηθούν σωστά τα 4 μείγματα οι ποτοποιοί τα διατηρούν μέσα σε δρύινα βαρέλια για έναν ολόκληρο χρόνο. Το εργοστάσιο του Wolfenbüttel ,

το οποίο μέχρι και σήμερα αποτελεί το μοναδικό σημείο από το οποίο παράγεται η καρδιά του Jägermeister, διαθέτει περίπου 450 βαρέλια χωρητικότητας από 20000 μέχρι και 24000 λίτρων τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και 90 χρόνια. Και είναι αυτά που έναν χρόνο μετά θα δώσουν ζωή στο μέχρι αυτή την στιγμή άχρωμο και άγλυκο βοτανικό εκχύλισμα.
Όταν ο χρόνος περάσει, το ομογενοποιημένο πλέον μείγμα θα βγει από τα βαρέλια και τις δεξαμενές, θα του προστεθεί καραμελόχρωμα και ζάχαρη, θα φιλτραριστεί και αφού περάσει από συνολικά 383 ελέγχους ποιότητας θα εμφιαλωθεί στο χαρακτηριστικό πράσινο μπουκάλι του Jägermeister, πριν ξεκινήσει το ταξίδι του σε περισσότερες από 180 χώρες της γης.
Το αποτέλεσμα, είναι ένα λικέρ με 35% αλκοόλ, έντονα αρωματικό χαρακτήρα, που οποίο διαθέτει 5 βασικά γευστικά χαρακτηριστικά. Είναι γλυκό χάρη στον έντονο χαρακτήρα του γλυκάνισου. Πικάντικο χάρη στο ginger, με ισχυρό άρωμα εσπεριδοειδών από τις φλούδες του πορτοκαλιού, ήπια πικρό χάρη στα βότανα όπως ο ύσσωπος και ιδιαίτερα αρωματικό χάρη στο γαρύφαλλο και την κανέλα.

Η ξενάγησή μας στο εργοστάσιο συνεχίζεται.

Αφού είχαμε αρκετές πληροφορίες από τους ειδικούς χρειαζόμασταν αυτό που λένε "μια εικόνα... χίλιες λέξεις"...
Έτσι ακολουθώντας τους φωτισμένους διαδρόμους από τα σπασμένα κομμάτια του διάσημου πλέον πράσινου μπουκαλιού ήρθε η ώρα να δούμε και από κοντά, πέρα από την ιστορία και το σήμερα. Εκθέσεις από φωτογραφίες των ιδρυτών, του αρχικού εργοστασίου, τα πρώτα μπουκάλια..... ροκ μπουκάλια ....μικρά - μεγάλα μπουκάλια, τις διάφορες ετικέτες, τη Μόνα Λίζα να κρατά με καμάρι ένα Jager! τις αμέτρητες διαφημίσεις ως χορηγός της μουσικής σκηνής και του αθλητισμού,
τα εξελιγμένα και τεχνολογικά άριστα εργαστήρια όπου εκεί γίνονται οι μελέτες και οι δοκιμές. Οι αποθήκες με τις μεθυστικές μυρωδιές των βοτάνων μέχρι τα δρύινα βαρέλια και τα τελικά στάδια της παραγωγής λίγο πριν την εμφιάλωση.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ BarConvent

Το Bar Convent του Βερολίνου είναι σημείο συνάντησης για όλους όσους ασχολούνται με τη βιομηχανία του ποτού, των εστιατορίων και των καινοτόμων bartenders που είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να ανταλλάξουν ιδέες μεταξύ τους!

Το Jägermeister ήταν εκεί και δεν σταματούσε να σερβίρει τα υπέροχα GERMANTIKI cocktailsγια τα οποία μας μίλησε ο Nils Boese, και για το πως στήθηκε όλο το concept. Το περίπτερο του Jager ήταν ο τόπος συνάντησης όπου οι επισκέπτες σε τέσσερις πάγκους μπορούσαν να δοκιμάσουν συνταγές όπως ...spirituosen, ...aromen, ...sauren & sussen,... filler.
Το Hubertus Rat είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2011 σε συνεργασία με 30 bartenders και το εμπορικό σήμα της Jägermeister. Συνδυάζει την υψηλή ποιότητα και την μακρά παράδοση του Jägermeister με τις απαιτήσεις του σύγχρονου bartending.
ΙΔΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ COCKTAILS

Γνώρισα το Jägermeister πριν πολλά χρόνια στα bar του κέντρου της Αθήνας όπου προτείνονταν από τους bartenders ως "αυστηρά παγωμένο στους -20oC" με την λογική κεράσματος σε σφηνάκι.

Στο ταξίδι μου διαπίστωσα την έντονη αλλαγή της τάσης της παγκόσμιας αγοράς και τις εναλλακτικές που θέλουν το λικέρ να πίνετε σε θερμοκρασία από 4-8oC συνδυασμένο με χυμό, με ginger beer ή με tonic σε μορφή long drink!

Ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι και αν το δοκιμάσετε σκέτο, με πάγο και μία φλούδα από πορτοκάλι.

Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να αποτελέσει την ιδανική βάση για cocktailς, όπως το Negroni στο οποίο αντικαθιστώντας το βερμούτ που περιέχει καταλήγουμε σε έναν πιο γλυκό χαρακτήρα του ποτού.

Αν βρεθείτε στην μπάρα κάποιου cocktail-bar μην διστάσετε να ζητήσετε από τον bartender να σας φτιάξει ένα cocktail με βάση το Jägermeister.

Θα με θυμηθείτε ...

Α...και μην περιμένετε να ξεκινήσει η σεζόν του κυνηγιού..!!!

Το Jägermeister εισάγεται στην Ελλάδα από την εταιρία Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ.

banner tiki

absolut elyx